Logo Bulaja naklada
The Cat Time Stories
 

O NAMA
NOVOSTI
izdanja
NAGRADE
KONTAKTI
REGISTRACIJA
DOWNLOADS
WEB SHOP
ENGLISH

 

 
  

"Šuma Striborova" - deluxe izdanje

slikovnica + DVD + Audio CD + ...

hrvatski, engleski i njemački paket

Paket "Šuma Striborova"
 

mnogima najdirljivija i sigurno najpopularnija
bajka Ivane Brlić Mažuranić
 

U PAKETU ĆETE PRONAĆI SVE OVO:
 

 • 1. STRIP / SLIKOVNICA "Šuma Striborova"Slikovnica "Šuma Striborova"
 •  
  Slikovnica je nastala kao adaptacija crtića "Šuma Striborova". Autori adaptacije su Alistair Keddie i Helena Bulaja, koja potpisuje dizajn slikovnice i cijelog atraktivnog paketa.
   
  Ovo je prvi put da se neka od bajki Ivane Brlić Mažuranić pojavljuje u adaptiranoj verziji, što je inače uobičajena praksa za strane bajkopisce poput Andersena ili braće Grimm - tekst je prilagođen formi slikovnice/stripa, osuvremenjen i pojednostavljen, kako bismo ga približili različitim uzrastima i suvremenim čitateljima. (Ali ne brinite - u paketu ćete dobiti i originalni tekst Mažuranićkine priče!)
   
  Slikovnica postoji u tri verzije - na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Kod naručivanja odaberite jezik koji želite. Sve ostalo u paketu (DVD, CD...) je isto za sve jezike.
    
   
   
 • 2. DVD S CRTIĆEM "Šuma Striborova" Alistaira Keddiea i brojnim dodacima
 •  DVD "Šuma Striborova"
  DVD sadrži crtić "Šuma Striborova" škotskog animatora Alistaira Keddiea na tri jezika - hrvatskom, engleskom i njemačkom. Radi na svim standardnim DVD playerima i računalima, bez regionalnih ograničenja, u PAL verziji (Europa) i NTSC verziji (SAD, Kanada, Japan...).
   
  Interaktivni dodatak na DVD-u može se koristiti na Windows i Macintosh računalima, a sadrži:
   
 • biografiju Ivane Brlić Mažuranić, uz mnoštvo fotografija i film iz njezinog života
 • uvod u slavensku mitologiju
 • dodatne informacije o našem multimedijskom projektu "Priče iz davnine", autorima itd.
 • igrice i zabavne aktivnosti,
 • zvukove zvona (ringtones) u različitim formatima i pozadinske sličice (backgrounds) za mobilne telefone.
   

DVD "Šuma Striborova"
 
 

 • 3. AUDIO KNJIGA "Šuma Striborova" u interpretaciji Marije Kohn
 •  Audio CD "Šuma Striborova"
  Audio knjiga ili zvučna knjiga na CD-u - tj. cijeli tekst "Šume Striborove" u interpretaciji legende hrvatskog glumišta Marije Kohn!
   
  Uz CD upakirana je i knjižica s originalnim tekstom "Šume Striborove", onakvim kakvim ga je 1916. godine napisala Ivana Brlić Mažuranić.
   
   
   
 • 4. POKLON IZNENAĐENJA
 •  
  E, o ovome ne smijemo ništa reći...
  jer onda neće biti iznenađenje!
    
   
   
   
   
   

za on-line narudžbe kliknite ovdje!

 

"Šuma Striborova" prvi je objavljeni paket iz serije - planiramo napraviti slično luksuzno izdanje za svih osam bajki iz zbirke "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić. U studenom 2008. izlazi "Neva" Kanađanina Edgara Bealsa, potom slijedi "Regoč" Helene Bulaja, s novim iznenađenjima, a do kraja 2009. i ostalih pet priča.
 
Svi paketi uključivat će slikovnice, DVD, Audio CD i različite poklone, igračke...
 

 Paket "Šuma Striborova"

 
Animirani film "Šuma Striborova" jedinstveni je i originalni crtić autora Alistaira Keddiea, škotskog animatora, dizajnera, a u zadnje vrijeme ponajviše pejzažnog fotografa, poznatog i kao "Big Alba". Više o Alu i našoj suradnji pročitajte ovdje...
 

Alistair Keddie

Alove predivne fotografije škotskih i inih pejzaža i druga njegove radove možete vidjeti na adresi www.bigalba.co.uk. Al kao ko-redatelj, fotograf, snimatelj, montažer... surađuje i na našem novom projektu "Mehaničke figure" inspiriranim Nikolom Teslom.

Ailsa Abstract II     Maidens Fishing Boat     

Yesnaby Castle, Orkney     Waiotapu, New Zealand     Beinn Tangabhal

 

 
Više o multimedijskom projektu "Priče iz davnine"

 
Naš multimedijski projekt "Priče iz davnine" ("Croatian Tales of Long Ago" / "Kroatische Märchen aus Urväterzeiten" - dakle, na tri jezika; priprema se još prijevoda!) sastoji se od osam animiranih interaktivnih priča, igara i animiranih filmova inspiriranih slavnom zbirkom Ivane Brlić Mažuranić, prvi put objavljenom 1916. godine.
 
Idejni začetnik i urednica Helena Bulaja putem Interneta okupila je osam timova animatora, ilustratora, glazbenika, glumaca, prevoditelja, programera... iz različitih dijelova svijeta i različitih kulturnih tradicija (SAD, Kanada, Škotska, Australija, Danska, Njemačka, Rusija, Francuska). Svaki je tim jednu od priča iz te zbirke prenio u digitalni svijet. Rezultat je bio iznenađujuća avantura, obzirom da su umjetnici iz različitih kultura, kojima ta zbirka i hrvatska kultura uglavnom uopće nisu bili poznati, i koji se nisu međusobno poznavali, na potpuno nov način interpretirali te prekrasne priče!

Projekt je objavljen na dva interaktivna CD-ROM-a:

 

"Priče iz davnine - prvi dio"

Priče iz davnine - prvi dio

Više informacija...

"Priče iz davnine - drugi dio"

Priče iz davnine - drugi dio

Više informacija...


 
 
A od 2007. godine počeli smo objavljivati i "luksuzna" izdanja svake bajke posebno. Nakon "Šume Striborove" izašla je "Neva" prema crtiću kanadskog animatora Edgara Bealsa.
 

 

"Neva"

Više informacija...
 

 

 
 
Uspjesi i nagrade

 
Multimedijski projekt "Priče iz davnine" plijenio je pažnju na preko 30 značajnih festivala i konferencija u području animacije, novih medija i dizajna širom svijeta, pa i na onim najvažnijima (Flash Forward San Francisco, Annecy, Hamburg, Ottawa, Rio de Janeiro, Austin... popis možete vidjeti ovdje). U Hrvatskoj je nagrađen Plaketom grada Zagreba za iznimno ostvarenje na području animiranog filma i multimedije. Danas se proučava na brojnim svjetskim sveučilištima, kao epohalno ostvarenje u području elektroničke knjige, te ga studenti nerijetko obrađuju kao temu diplomskog, pa čak i magistarskog i doktorskog rada... Stekao je poklonike i u najegzotičnijim zemljama svijeta.
 
Projekt je također dobio veliki publicitet i isključivo pozitivne kritike u hrvatskim i svjetskim medijima. Na primjer, CD-ROM "Priče iz davnine" u Jutarnjem listu i na Hrvatskoj televiziji istaknut je kao kulturni događaj godine, u kinematografiji i općenito, a početkom 2007. godine CD-ROM "Priče iz davnine - II. dio" vjerojatno najugledniji hrvatski filmski kritičar Jurica Pavičić u "Jutarnjem listu" je opisao kao najbolji hrvatski kulturni proizvod 21. stoljeća (!).
 
Animirani film "Šuma Striborova" Alistaira Keddiea bio je u konkurenciji za najbolji film za internet na najvažnijem svjetskom festivalu animacije u francuskom Annecyju 2003. godine. U kategoriji internet filma nominiran je i na najvećem azijskom festivalu animacije SICAF u Seulu u Koreji. Prikazivan je i na brojnim drugim festivalima širom svijeta, od Kanade do Novog Zelanda.

Luksuzno izdanje "Šume Striborove" nagrađeno je prestižnom nagradom Kiklop na Sajmu knjige u Puli, i to u dvije kategorije: za najbolji dizajn i za najbolju dječju knjigu 2007. godine. Paket je dobio i posebnu nagradu "Ovca u kutiji" za književno-likovni projekt 2007.
 
 
 

Demo verzija crtića

 
Ovdje možete preuzeti demo verziju animiranog filma "Šuma Striborova" (stribor.exe, 8MB). Downloadajte datoteku i pokrenite je na svome računalu.
 
Na stranicama www.bulaja.com/FAIRYTALES/ možete pogledati i isječke iz svih ostalih priča na engleskom jeziku.

 
 
 

Tehnički detalji
 

 • DVD je standardni PAL DVD i radi na svim DVD uređajima neovisno o zoni. Dostupan je u PAL (Europa) i NTSC (SAD, Kanada, Japan...) verziji.
 • Audio CD je standardni CD kojega se može preslušati na bilo kojem CD uređaju, na računalu, u automobilu...
 • Interaktivni dodaci na DVD-u mogu se gledati na svim Windows i Macintosh računalima
 • dodaci za mobilne telefone su također u standardnim formatima i mogu se koristiti na svim novijim mobitelima. Priložene su upute kako ih prebaciti s računala na mobitel.
   
   

PAL i NTSC

 
Ako naručite englesku verziju paketa iz Europe, podrazumijevat ćemo da trebate PAL verziju DVD-a. Ako pak naručite paket iz SAD-a, Kanade, Japana ili neke druge zemlje koja koristi NTSC televizijski sistem, podrazumijevat ćemo da želite NTSC verziju DVD-a. Međutim, ako želite da vam pošaljemo drugu verziju, primjerice ako paket naručujete kao poklon nekome tko će ga gledati u nekoj zemlji sa drugačijim TV sustavom, jednostavno stavite napomenu u predviđeno polje u narudžbenici ("Želim NTSC verziju DVD-a).
 
Također, hrvatska i njemačka verzija paketa uvijek imaju PAL DVD, ali ako želite možemo vam spakirati NTSC umjesto PAL-a.
 
Generalno, NTSC DVD-ovi rade i na PAL televizorima i DVD playerima, barem na onima proizvedenim u zadnjih 6-7 godina, dok obrnuto najčešće nije slučaj, tj. PAL DVD nećete moći gledati na NTSC uređajima. Na računalima se bez problema mogu gledati obje verzije.

 

Šuma Striborova   Šuma Striborova

Šuma Striborova   Šuma Striborova

Šuma Striborova   Šuma Striborova

Šuma Striborova   Šuma Striborova

Slikovnica "Šuma Striborova"

Slikovnica "Šuma Striborova"

 

       

 

 • REKLI SU ...

 

O "Šumi Striborovoj":
 

Stribor za generacije koje dolaze

 
Novi proizvod iz kuće Bulaja, paket "Stribor" sa slikovnicom, adaptacijom crtića "Šuma Striborova" škotskog animatora i dizajnera Alistaira Keddija eksperiment je namijenjen djeci: kako će reagirati na spoj stripa temeljenog na flash animaciji i izvornog teksta?
 
Odlično, kao i na Keddijev izuzetan, jednostavan i duhovit film.

Branimira Lazarin, Jutarnji list, prosinac 2007.
(cijeli članak može se pročitati ovdje...)

 
Komplet 'Šuma Striborova' zabavljat će vas mnoge sate i vratiti vas u djetinjstvo, no ujedno vam i dati uvid u trendove svjetske animacije te vas počastiti pravim umjetničkom djelom - što je već postalo obilježje multimedijalnih projekata s potpisom Bulaja.

Sanja Radović, PC Chip, prosinac 2007.
(cijeli članak može se pročitati ovdje...)

 
Ako ste se pitali što nam pokloniti, ovo je novo djelo članova obitelji Bulaja upravo ono što bismo i sami sebi poželjeli ispod bora!
 
Novi multimedijalni projekt nama jako drage izdavačke kuće Bulaja naprosto nas je oborio s nogu - i to još i prije nego što smo ga otvorili. ...
 
Oduševljeni smo, eto što.

Sanja Radović, Plan B, prosinac 2007.
(cijeli članak može se pročitati ovdje...)

 
O projektu "Priče iz davnine":

 

"Tijekom samo nekoliko godina multimedijalni projekt "Priča iz davnine" bračnog para Zvonimira i Helene Bulaje pretvorio se iz sanjarije dvoje mladih ljudi u možda najuzbudljiviju "success story" suvremene hrvatske kulture.

Par Bulaja uspio je svojom fantazijom zaraziti sedam istaknutih flash-animatora sa svih strana, od Australije do Kanade. Na kraju je par mladih računarskih frikova postigao više nego sve komisije o kulturnoj suradnji i atašei za kulturu. Rezultat njihove vizije bio je prvi disk "Priča iz davnine" s radovima Nathana Jureviciusa, Ala Keddieja, Ellem Mc Auslan i Katrin Rothe. Kad se pojavio, CD je sve ostavio razjapljenih usta. Pred nama se našla vrhunska suvremena multimedija, nadahnuta hrvatskom baštinom. Neki njegovi dijelovi, poput "Stribora" na škotskom slangu Ala Keddieja i "Potjeha" Nathana Jureviciusa, postali su kultni.
 
Dva CD-a "Priče iz davnine" zajedno čine premreženu cjelinu i jedinstveni kolektivni opus. Današnja hrvatska mlada generacija živi, nažalost, u "low tech" kulturnom ambijentu u kojem ništa uz što odrastaju nije proizvedeno ovdje. Nakon Bulaja više nije sasvim tako: zato - ne dopustite svom djetetu da odraste bez "Priča iz davnine"!"
 

"Možda najvažniji hrvatski kulturni projekt za 21. stoljeće!"
Jurica Pavičić, Jutarnji list, 18.12.2006.
Recenzija CD-ROM-a "Priče iz davnine II"
(cijeli članak može se pročitati ovdje...)

"Možda mislite da su klasici dosadni? Neki klasici možda, ali ne i gospođa Mažuranić. A pogotovo ne Mažuranić na ovom CD-u koji sam nosi cijeli mali festival blistave animacije. Ova šačica duhovitih, dirljivih i cool-filmova hrvatski je kulturni adut za ovu dekadu."

"Kulturni događaj godine!"
Jurica Pavičić, Jutarnji list, lipanj 2002.

 

"Briga za baštinu obitelji Bulaja nije pompozna državotvorna obveza, nego hedonistički prostor užitka i kreacije u kojem klasici mogu biti cool i seksi.... Uspjeli su zainteresirati sedam perspektivnih animatora s tri kontinenta da prema pričama Ivane Brlić Mažuranić naprave crtiće. Za divno čudo, ti crtići stranih autora i hrvatske produkcije već mjesecima u svijetu osvajaju nagrade ... Osobni favorit vašeg recenzenta je 'Potjeh' u kreaciji Australca Jureviciusa. To je prava rock and roll obrada slavenske baštine, potpuno otkvačen, vizualno nezaboravan crtić u kojem se panslavenski folklor provlači kroz centrifugu suvremene medijske kulture. Jureviciusov 'Potjeh' je u svom mediju ono što bi u glazbi bilo kad bi, recimo, Nick Cave obradio međimursku popevku."

Jurica Pavičić, Jutarnji list, 23. siječnja 2003.

 

"'Priče iz davnine' su jedna od najboljih zbirki animiranih interaktivnih priča napravljenih u Flashu do sada. Ovakva zbirka obogaćuje svačiji život i istovremeno promiče multikulturalna iskustva. Helena Bulaja je napravila sjajan posao sakupivši grupu talentiranih i jedinstvenih animatora, koji su oživjeli bajke Ivane Brlić Mažuranić. Jedva čekam Helenin sljedeći projekt."

Nicholas Da Silva,
Zoolook (vlasnik/nakladnik)
FlashTV! (osnivač/umjetnički direktor)
član žirija, Flash Film Festival FlashForward2002, San Francisco

 

"Najbolje što se dogodilo u hrvatskoj kinematografiji u zadnjih deset godina"

Joško Marušić
na Hrvatskoj televiziji, lipanj 2002.

 

 

 

Paket "Šuma Striborova"